Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Træning til Dyrskue

 

Træning med dyrene bør starte flere uger før dyrskuet og i hvert fald skal man have trukket med dyret den første gang inden man melder til, så man kan få en fornemmelse for, om det lader sig gøre.

Vi bor på langt ude på marken, hvor der ikke er så megen trafik, så vi trækker ture med dyrene op og ned ad vejen i ugerne op til et skue. Nogle dyr har vi kun trukket få ture med og har kunnet konstatere, at det gik nemt, mens vi har trænet op til 30-40 ture med andre dyr. Vi kan konkludere to ting: jo flere træningsture, desto bedre går det på skuet, og det er altid meget sværere at håndtere dyrene på udebane end på hjemmebane.

Vi går aldrig ret langt og giver som regel lidt foder de første gange, så dyrene forbinder det med en god oplevelse at få grime på og komme ud på vejen. Striglen er også god som belønning de første gange.

Når de har vænnet sig til at gå i grime er det en god idé at vænne dem til hunde, heste, barnevogne, balloner, biler, flag, høj musik og hvad man ellers møder på en dyrskueplads. Selvfølgelig lader det sig ikke gøre i praksis, men har naboen et par heste kan du med fordel bede ham om at ride en tur over til din fold, så dyrene kan stifte bekendskab med de underlige langbenede væsener.

Når dyret kan gå pænt i grime, lærer vi dem at stå stille. Helt stille. Det er ikke så let som det lyder, men en strigle i hånden, som man lige stryger dem lidt på halsen med kan som regel få de fleste dyr til at nyde et lille ophold uden benbevægelser.

På dyrskuet skal man altid stille op på række ved bedømmelsen. For at kunne lave en lige række er det en næsten uundværlig øvelse at lære dyrene at gå baglæns, så man kan rette op på rækken. Vi stiller os foran dyret, trykker det på skulderen og presser grimen bagud, det får de fleste til at flytte sig - i hvert fald når det er øvet et par gange.

Endelig skal dyrene lære at stå lige på benene. Det kan man gøre ved hjælp af en showstick. Er et ben for langt bagud trækker man bag koden med krogen på showsticken og er et ben for langt fremme trykker man med showsticken på huden mellem klovene. Hvis der både er forben og bagben, der skal rettes, så start med det ben, der står længst væk fra dyrets tyngdepunkt først - det er ikke nødvendigvis det ben, det er lettest at nå derfra hvor du står.

Træk uden for folden, når du øver, så vænner dyret sig til nye omgivelser og du får fred for de andre dyr imens


Man kan godt blive træt af al den træning!

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545