Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Fodertrug

 

Vi fodrer dyrene enten i frostsikre plastspande eller i tomme spande fra slikmineraler som stilles ud en gang om dagen. De bedste spande er faktisk de gratis vi har fra mineralerne, fordi de er så lave at de ikke kan ridse hornhinderne og uden kroge fra håndtagene, som kan hænge fast i pelsen og skræmme dyrene, hvis en spand følger med dyret i stedet for at blive stående på jorden, når dyret løfter hovedet.

De største og stærkeste dyr vil altid jage de mindre væk, men for at gøre det lettere for de mindste også at få lidt at spise sætter vi altid et par spande mere ud, end der er dyr på folden.

Vi har forsøgt os med to lange fodertrug beregnet til i alt 16 stk. kvæg - uden horn. Det fungerer ikke, de jager simpelthen for meget med hinanden og de stærkeste af køerne kan nemt forsvare et helt trug beregnet til 8. Til gengæld fungerer det nogenlunde med at sætte 4 spande i hvert trug; spandene bliver ikke beskidte under bunden, som når de står på jorden og køerne koncentrerer sig mere om at holde mulen nede i spanden end at jage med holdkammeraterne.

Kalve og unge dyr slås knap så meget om maden, som voksne køer. Fodertrugene og foderblandinger bruger vi derfor udelukkende til ungdyr, mens køerne kun får ensilage, hø og halm.

Voksne Skotske Højlændere kan ikke stå side om side og spise ved et fodertrug. På grund af deres lange horn har de svage alt for meget respekt for de stærke, og det ender med at de stærkeste dyr spiser det hele, mens de svage bare står og ser på i baggrunden.

 

Ungtyre kan sagtens enes om maden og spise tæt

- i hvert fald når der er nok af den

 

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545