Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Indretning af folde og hegn

 

Hvor stor skal folden være?
Først og fremmest skal man have et indhegnet areal med græs. Der skal være ½ til 1 ha græs pr. dyr afhængig af græssets kvalitet. Man kan godt holde flere dyr end 2 pr. ha, men jo mere plads dyrene har, desto lettere er de at holde. Har man for mange dyr på for lille et område bliver græsset trådt op om vinteren og dyrene går i pladder til maven og kan ikke finde et tørt leje at lægge sig på. Dette kan løses med et skur eller et højereliggende område, hvor man strøer med halm, men det medfører at man skal strø og muge ud. Det behøver dog ikke at være det helt store arbejde. Kan dyrene vælge selv, vil de helst ligge i tørt halm under åben himmel.

Hegn
Skotske Højlændere er normalt lette at hegne. Hegnet bør have 3 eller 4 tråde placeret fra 20-25 cm over jord og til 90 - 100 cm. Er den nederste tråd for tæt på græsset, kommer der stor afledning og hegnet kræver dermed større pasning. Er der plads til en mule under tråden kan dyrene i de fleste perioder selv holde tråden fri for afledning. Der skal være fornuftig spænding på hegnet ellers har dyrene ikke respekt for det, da de ikke mærker så meget gennem den tykke pels. De små kalve kan være umulige at holde inde de første dage og det bliver som regel ikke bedre af, at de får stød - tvært imod. Derfor slukker vi som regel for strømmen i ca. 1 døgn hver gang vi har fået en ny kalv. Kommer de ved et uheld til at gå gennem hegnet kalder moren dem tilbage, men får de stød på vejen ud bliver de så forvirrede, at de har svært ved at finde tilbage.

Skotske Højlændere skal have god plads på folden om vinteren, så terrænet ikke bliver trådt op. Det kan være en god idé at lave et betonstøbt område under foderområdet i vinterhalvåret.

 

Med et ordentligt hegn, løber dyrene ikke ud og der er et minimum af vedligehold

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545