Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Fravænning af kalve

 

Kalvene vænnes fra når de er mellem 6 og 9 mdr. Vi beder tyrene om levering af kalve i april måned og lader så vidt muligt kalvene gå til juletid, hvor de er 8-9 mdr. Der bliver altid en farlig støj de første par dage fra såvel køer som kalve. Har man mulighed for at flytte køer og kalve så langt væk fra hinanden, at de ikke kan høre hinanden hjælper det lidt på støjen og det giver også mindre støj, hvis koen flyttes fra kalven end omvendt. Vi har desværre så lidt plads, at det primært er lykkedes at flytte en ko så langt væk, at kalven ikke kunne høre koen, når koen er sendt til slagteren. Enkelte kalve har goldet af sig selv og disse har der ikke været noget ballade med.

Nogle gange er det mere nænsomt for ko og kalv, hvis de går på hver sin side af et hegn, så de kan se og lugte hinanden. Det er dog langt fra alle kalve der kan stå for fristelsen til at gå gennem hegnet og ind til mor igen, hvis de kan se, at hun er lige der på den anden side.

Vi vænner altid kalvene til at spise kalvefoder inden vi tager dem fra. Nogle år har kalvene haft adgang til kalveskjul med kalvefoder hele sommeren, men som regel er de i engen om sommeren og får først afgang til kalveskjulet, når de kommer hjem i november måned. De kalve, der er ældst og dem der har haft adgang til kalvefoder i lang tid er der mindst brok med, når de fravænnes. Uanset hvordan man gør det, vil der som regel altid være stor utilfredshed med at blive skilt fra mor. Som regel er de 3 første dage de værste, men enkelte dyr fortsætter i op til 10 dage.

Når kalvene er omkring 8-9 mdr. fravænnes de. Hvis der går tyr på folden og kviekalvene er store og velnærede, bør de fravænnes lidt tidligere, da enkelte kalve kommer i brunst allerede fra de er 6 mdr.

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545