Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

 

Lus, skab og andet utøj

 

Højlændere bliver sjældent syge, men lus og skab er regelmæssigt tilbagevendende. Ser man, at de klør sig op ad træer eller med hornene på kroppen, så er det værd lige at tjekke om de har fået lus eller andet i pelsen. Luseangrebene er værst om vinteren, især når frosten sætter ind, så springer lusene på dyrene. Skab er værst når det er fugtigt i vejret, som vinterebn desværre er alt for ofte i Danmark. Det er en god idé at være hurtigt ude med behandlingen, så ikke dyrene når at få skaldede partier.

Vi har haft besøg af både skab, pelslus og blodlus. Pelslus bevæger sig rundt i pelsen og reder man i pelsen kan man se lusene bevæge sig. Blodlusene er lidt sværere at få øje på, i hvert fald indtil angredbet er slemt, da de sidder helt stille i huden på dyret. Skab ses ofte som skæl omkring halerod og på indersiden af bagbene. Ofte kan der sidde store fedtede sårskorper i haserne, som bedst behandles ved at opløse dem i en god klat kopattesalve natten over og derefter fjerne de blødgjorte skorper. Efter at al snask er fjernet vaskes i desinficerende middel. 

Det er let at behandle mod lus og skab med f.eks. Ivomec, Ecomectin eller Noromectin (det samme aktive stof, men priserne varierer ret meget), som fås hos dyrlægen. Midlet hældes på hen over ryggen af dyret. Sørg for at lave en god midterskilning først, så midlet kan få god kontakt med huden. Vi doserer med en 100 ml sprøjte. Vi friserer dyret med en strigle i den ene hånd og sprøjter væsken på med den anden hånd. På den måde bliver dyrene stående stille, mens de bliver behandlet og vi er fri for at fange dem ind og binde dem op.

 

Ved skab er det en god idé foruden behandling med Ecomectin el.lign. at vaske de skaldede pletter med Vircon S. Midlet er et desinficerende middel, som fås i håndkøb bl.a. hos foderstofforretninger.

Går dyrene, som vores, i lavtliggende våde områder om sommeren, har de risiko for at få leverikter. Det er sjældent noget man kan se, at dyret lider under, men det nedsætter væksten og kan også give mere alvorlige symptomer, så efter vi havde en ko, der ved slagtning fik kasseret leveren pga. leverikter behandler vi også mod disse. Produkterne man bruger mod lus og skab virker også mod leverikter og stikfluer.

Her er et eksempel på luseangreb. Koen starter med at klø sig skaldet lige der, hvor det er lettest at nå med de lange horn.


Skab optræder typisk i haleregionen og på indersiden af bagbenene.


Er man ikke hurtigt ude, kan skaldpletterne vokse hurtigt og komme til at dække meget store dele af dyret.

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545