Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Øremærkning

 

Vi har lært, at øremærker er lettest at sætte i, når kalven er helt nyfødt, så vi tøver ikke længe, når vi får øje på en ny kalv på marken. Ser vi fødslen lader vi lige koen slikke sin kalv tør og ser gerne at den patter, hvis det er muligt. Det er trods alt vigtigere at kalven får mælk end at den får øremærker. Når kalven er et par timer gammel, er den gammel nok til øremærker. Vi har haft kalve, der blev født sent på dagen og hvor vi ville vente til næste morgen, men man ærgrer sig lidt, når man opdager, hvor hurtigt til bens sådan en 12 timer gammel fyr kan være.

En lille nyfødt kalv kan godt være svær at holde, hvis man ikke har et lille reb eller halsrem at holde i. Vi har lavet et lille reb med en knude, som kan strammes til uden at kvæle kalven. Den ene mand sidder bag kalven og holder i rebet, mens den anden sidder foran med øremærker og tang. De roligste køer kan man godt øremærke alene, men det er altid rart at have en hjælper, hvis kalven pludselig skulle finde på at løbe. Når øremærkerne sættes i skal man passe på, at de kommer til at sidde midt på den flade bagside af øret. Et kalveøre er så blødt og bøjeligt at man kan sætte øremærket i hvor det skal være, men når dyret bliver ældre bliver øret stift og krummer foroven. Derfor gælder det om at forestille sig formen på det voksne øre. Vi har haft et par dyr, hvis øremærker sad der, hvor øret bøjer foroven og det giver problemer, når dyret bliver stort. Vi har derfor bl.a. måtte klippe øremærket ud af Oves øre, da han blev ved med at få sår og betændelse i øret, fordi mærket sad og vred sig i øret.

Derudover skal man sætte "knoppen" indvendigt i øret, så rives øremærket ikke så let af, når dyret klør sig på træer og grene.

Øremærket sættes i midt på den flade del af øret og med knoppen indad, så holder de længest

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545