Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Opbinding af dyr

 

Når man skal binde dyr skal man huske på, at det som regel er noget uvant for dyret, og at det derfor ofte reagerer med panik og dermed med risiko for at komme til skade. Det bedste er at binde i en kort snor relativt tæt på jorden. Er snoren for lang vikler den sig let rundt om benene på dyret. Ligeledes hvis dyret falder og det er bundet for højt, så kan den komme til at hænge sig. En af vores ellers rolige kvier fik et chok, da hun sidste gang så dyrlægens kittel og var ved at hænge sig til trods for at snoren kun var bundet ca. 60 cm over jorden, men var lidt for lang således at kun kom til halvvejs at ligge på den med hovedet drejet helt rundt og dermed ikke selv kunne komme på benene igen. Vi stod dog to mand ved hende, så vi fik hurtigt løsnet snoren. Man skal så vidt muligt altid binde en knude, der er til at få op hurtigt igen eller have en kniv på sig, så dyret kan skæres fri.

Skal dyret stå bundet i længere tid eller stå bundet uden opsyn bør man binde det i en halsrem med et led der kan dreje rundt, så det ikke kan kvæle sig i halsremmen.

Når man har bundet dyr op skal man aldrig gøre det inde på folden mellem løse dyr, da der altid er en af de andre, der lige benytter sig af lejligheden til at sige tak for sidst med et horn i siden på det forsvarsløse dyr, der står bundet. Vi har haft en ko i flokken som havde fået en sådan behandling og selvom hun er var tam og gerne ville lade sig strigle, så var hun i meget lang tid svær at fange og især svær at trække med, da hun stadig huskede den episode, der skete for flere tidligere i den besætning hun kom fra. Hun blev dog bedre med tiden.

 

Bind altid dyrene i en lav højde under mulen og med en relativ kort snor, så de ikke kan dreje rundt og vikle sig ind i snoren. Falder de imens de står bundet højt eller i for lang line, vil de kunne hænge sig selv. Bind altid dyrene til noget de umuligt kan trække af med. De får et chok, hvis de pludselig har noget på slæb efter sig.

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545