Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Patteproblemer

 

Det hænder, at kalven ikke kan finde ud af at patte eller at koen afviser kalven. I sådanne tilfælde må man ikke tøve med at gribe ind. For at kalven skal overleve skal den have koens råmælk hurtigt efter fødslen, og er den først 24 timer gammel, er det som regel for sent.

Det er især kvier, der kan finde på at afvise deres kalv og være voldelige overfor dem, når kalven prøver at komme hen til mor. Kvien eller koen kan have haft en hård fødsel og ser derfor den lille ny, som noget den ikke vil vide af. Her må man binde koen op og prøve at hjælpe kalven til patten.

Hvis koen står så uroligt, at man ikke kan komme til at sætte kalven til, så start med at malke ud og give kalven flaske. Når kalven først har fået smag for sutteriet, så bliver den hurtigt så dygtig at den kan klare opgaven selv bare man binder koen og bagbenet på koen. Køer der ikke vil vide af deres kalve ombestemmer sig som regel i løbet af en uges tid, hvis man hjælper dem lidt. Tag koen på stald eller stil hende i en fangefold, så du let kan få hende bundet op og så hun tvinges til at opholde sig i nærheden af sin kalv. Lad kalven gå i sit eget afsnit, så hun ikke kan komme til at skade kalven, men så hun hele tiden kan se, høre og lugte kalven. Når fødselschokket har lagt sig og yveret ikke længere er spændt, så vil moderinstinktet som regel overmande hende og hun tager den lille til nåde.

Vi har et par gange måttet malke en ko ud, som havde fået for store patter til, at den nyfødte kalv kunne gabe over patten. Derfor tøver vi ikke med at gribe ind, når der ser ud til at være problemer. Køerne er dog sjældent samarbejdsvillige, da patterne er ømme, når der er så stort tryk på. Derfor fikserer vi køerne, så de ikke sparker efter os. Fikseringen foregår inde i fangefolden, hvor koen først bliver bundet med hovedet helt tæt på tremmerne, herefter en snor om halsen og rundt om gitteret og dernæst to snore bag forbenene og foran bagbenene hele vejen rundt om maven og dernæst rundt om gitteret. Til sidst bindes det udvendige bagben bagud. Så kan man roligt sætte sig ned ved siden af koen og malke ud i fred.

Problemet plejer at løse sig inden for et par dage. Så er trykket på de store patter taget af og kalven kan gabe over patterne og selv sutte. Hver gang vi har malket prøver vi at sætte kalven til, for at hjælpe den i gang. Hvis den stadig ikke tager patten, giver vi den sutteflaske. En ko, der har haft problemer bliver slagtet det efterfølgende år, når kalven er stor nok til fravænning, for der er jo ingen grund til gentagelse og store patter bliver kun større med alderen.

Ind i mellem fødes en svag kalv, som enten ikke kan stå på benene ved egen hjælp eller som har svært ved at rette benene ud og derfor er meget dårligt gående. Problemet med de bøjede ben skyldes mineralmangel og går som regel over inden for en uges tid, hvis man blot hjælper kalven med at få mælk. Giv koen ekstra vitaminer og mineraler, så kalven kan få lidt ekstra via mælken.

Hvis kalven ikke kan rette sine ben ud og stå ved egen hjælp, kan det være en god hælp at støtte den over en lille balle halm, mens den fodres

 

Koen bindes op til fanggitteret, så den hverken kan flytte sig eller falde og hænge sig selv. Husk altid at have en kniv på dig til hurtigt at kunne skære rebet over, hvis det alligevel skulle gå galt.


Det ene bagben bindes med et reb bagud, så du kan malke ud uden at blive sparket. Bind altid kun det ene bagben, så koen bedre kan holde balancen.

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545