Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Pelspleje

 

Man behøver ikke at strigle sine Højlændere, men vi kan nævne mange gode grunde til alligevel at gøre det. For det første kommer de til at se rigtig godt ud. Både lige efter friseringen, men også i lang tid efter, da jævnlig frisering hindrer, at pelsen udvikler sig til en omgang filtertotter og jordklumper fordelt over dyret. Vi har primært dyrene fordi vi gerne vil have noget pænt at se på, og hvorfor så ikke sørge for at de også er pæne at se på.

Hvis dyrene går på en fold, hvor der er træer eller andet de kan klø sig på, så vil de i høj grad kunne passe deres pels selv. Den bliver dog aldrig så pæn, som når vi strigler den. Den mest velegnede strigle til Skotsk Højlandskvæg er en skotsk kam.

Den anden og meget væsentlige grund til at vi strigler dyrene er, at vi får god kontakt med dyrene. Når dyrene først lige har vænnet sig til striglen elsker de den simpelthen, og det at dyrene har vænnet sig til nærkontakt med os mennesker og forbinder det med noget rart, gør at det er meget nemmere for os at håndtere dyrene i andre situationer. Det er især meget nemmere at få en lasso om hornene på en ko, når man kan få lov at stå lige ved siden af den. (Jeg kunne selvfølgelig også øve mig i at blive bedre til at kaste med lasso). De fleste af vores dyr er så glade for at blive striglet, at de står og løfter det ene bagben, så vi bedre kan komme helt ind i krogene og fjerne totter. Ørerne er de dog ikke særlig begejstrede for at få redt, så dem tager vi altid til sidst.

Dyrene husker rigtig godt, og har vi udsat dem for et dyrlægebesøg eller noget andet de ikke syntes om, så kan vi straks mærke, hvordan de bliver mere reserverede. Her hjælper det også at strigle et par gange, så er tilliden som regel genoprettet. Vil man lokke et dyr til at gå lidt frem eller aflede opmærksomheden, så er synet af en skotsk kam ofte nok til at tiltrække sig 100 % opmærksomhed. Når vi færdes blandt dyrene har vi derfor altid en kam parat i lommen.

Derudover tror vi på, at en velplejet pels giver velbehag, og at et dyr der føler velbehag trives og vokser bedre.

Indimellem opstår der filtertotter, selv for os der løbende strigler dyrene. Det er især kalvene, der har tendens til at få nogle filtertotter, som ikke er til at rede ud. Det bedste man kan gøre i den situation er at bruge en hundetrimmer med skær, som kan skære totterne af. De kan købes mange steder og koster ikke ret meget.

Under hagen, det er bare et rart sted at blive striglet


I armhulerne - det er ikke ligeså rart, men her sidder der tit jordklumper, samt rester af tornebuske og tidsler og generer.


En skotsk kam er uundværlig, når man har Skotsk Højlandskvæg og hundetrimmeren er også et must

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545