Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Råmælk

 

Når kalven er født skal den have råmælk fra koen indenfor de første ca. 6 timer for at få modstandskraft overfor diverse sygdomme. Da kalvens evne til at optage råmælkens stoffer er hurtigt aftagende inden for kalvens første døgn er det vigtig, at den får noget at drikke hurtigt. Kalven bliver født med modstandsstoffer i sig, men omkring et døgn efter den er født kommer der en klæbrig grønlig afføring, og når den er ude er det vigtigt, at den har fået noget at drikke inden da, for herefter har den ikke længere koens modstandsstoffer, som den fik med sig inden fødslen.

Er der problemer med kalven, så lad være med at give kalven komælkserstatning, sødmælk eller mælk fra køer, der ikke er nykælvere – den kan klare sig i flere dage uden næring, men den kan ikke klare sig uden råmælk med de livsvigtige modstandsstoffer og disse stoffer er kun indeholdt i en passende høj koncentration i mælk fra nykælvere.

Mangler du råmælk så søg på CHR registeret og find en stor malkekvægsbesætning i dit nærområde. Malkekvægsbesætninger har ofte en nykælver og kan hjælpe dig med råmælk.

Man kan sagtens opflaske kalven på mælkeerstatning og det går fint den første tid, men har kalven ikke fået råmælk vil den være meget udsat overfor alle sygdomme i meget lang tid og den mindste smule sygdom i besætningen vil kunne tage livet den. Så det at en kalv overlever de første to uger på mælkeerstatning er slet ikke nogen garanti for, at den også vil overleve de næste 6 måneder.

Får kalven ikke sin råmælk unden for 6 timer, bliver den hæmmet i udvilkingen af antistoffer og bliver dermed et let offer for sygdomme. Det skal derfor være råmælk, der er i de første par flasker.

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545