Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Højlændernes særpræg

 

Skotsk Højlandskvæg har en meget lang historie. De ældste kendte linier kan føres tilbage til det 18. århundrede og kan findes i den Skotske stambog, som første gang blev udgivet i 1885. I dag findes stambogen på nettet og det giver os mulighed for at kende vores køer i flere generationer tilbage end vores egen familie.

Ud over det karakteristiske udseende med lange horn og lang pels er Skotsk Højlandskvæg kendetegnet ved at de kan leve, hvor andet kvæg må give op. I det Skotske Højland er der stor årlig nedbør, meget vind og næringsfattigt græs, men det synes ikke at genere Skotsk Højlandskvæg. Takket være deres vandskyende pels kan de let leve udendørs i alt slags vejr, blot de kan finde lidt læ, et tørt liggested og ikke mindst et skyggefuldt sted om sommeren. I dag findes Højlænderne mange steder på jorden og holdes under vidt forskellige forhold.

Ikke sjældent kan en ko blive 18 år og give 15 kalve. De har som regel lette kælvninger, de er gode mødre, der omsorgsfuldt sørger for deres kalve, og derfor er menneskelig indblanding sjældent nødvendig. Det gør dem velegnet i kombination med et fuldtidsjob. Man kalder Skotsk Højlandskvæg for en hundyrsrace, hvilket hentyder til at det er køerne, der spiller den største rolle som ammekøer. I Skotsland krydser man ofte en renracet Højlænderko med en anden og mere kødfuld tyrerace. Det gør, at Højlænderkoen får en mere kødfuld kalv, end hvis hun havde været krydset med en tyr af egen race. Koen har rigeligt med mælk til den lidt større kalv. Ud over at koen på denne måde producerer mere kød, er Højlænderkoen også billigere om vinteren end andre større racer, da hun  spiser mindre i løbet af vinteren og ikke har behov for stald.

Vil du læse mere om racen Skotsk Højland kan du logge ind på Avlsforeningens hjemmeside

Fransine på 18 år med Dagmar på 6 mdr.

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545