Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Sutteflaske

 

Vi har en sutteflaske liggende i køkkenskuffen og den har vist sig uundværlig flere gange. Der findes vist ingen kalv der foretrækker sutteflaske eller tager den frivilligt første gang, men når det nu ikke lige fungerer med mor og kalv, så tvinger vi en flaske i kalven (bare ca. 1/4 l), så den har fået lidt antistoffer at starte livet på. De første dråber tager en evighed at få i kalven, og foregår under fiksering og tvang, men heldigvis så kommer der som regel hurtigt et gennembrud, hos den sultne kalv og på et splitsekund tømmer de selv den flaske, som vi troede det skulle det skulle tage resten af dagen at få i den. Når kalven først drikker af egen fri vilje prøver vi at skubbe den til patten og som regel går det pludselig også uden problemer.

Pattebloblemer er tidskrævende og passer dårligt i kombination med fast arbejde. Heldigvis tager det som regel kun få dage at få det til at fungere mellem ko og kalv. 2 gange har vi måttet assistere i op til 5 dage; den ene var en ko der var uheldig at blive stanget så dybt op i yveret, at den måtte have dyrlæge og malkes ud fordi den natuligvis blev så øm og hævet, at kalven ikke fik lov at røre den ramte pat. Den anden gang var en kalv født med "gummiben", som var så dårligt gående de første 5 dage, at den skulle have en hjælpende hånd med at komme hen til mor og få patten i munden.

Er du så uheldig at koen er død eller det af andre årsager er helt udelukket, at få kalven til at patte hos koen har du fået dig en flaskekalv og du må give mælk 3 gange i døgnet. I de første dage bør du tilbyde kalven mælk 4-5 gange i døgnet. Lav 2-3 liter mælk ad gangen og lad den drikke, alt det den vil. I starten drikker de som regel 1,5-2 l og efter et par uger begynder de at kunne atge 3 liter ad gangen. Når kalven begynder at spise hø og evt. lidt kalvefoder ved siden af kan du trappe flaskerne ned til en morgen og en aften. Små kalve foretrækker fint tørt hø frem for wrap.

Når først kalven har fået smag for mælken i flasken går det let

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545