Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Tørt leje, skygge og læ

 

Liggepladser
Kunne dyrene selv vælge ville foretrække en stor fold med grantræer til at give læ for vinden og solen i de varmeste sommerdage. Vores dyr lægger sig næsten altid under de store ege- og bøgetræer såvel sommer som vinter. På de mere sure og våde dage søger de ned på en gammel ridebane, hvor der er sandet underlag og derfor mere tørt i regnvejr. Vi må dog indrømme, at de heller ikke er sene til at gå indendørs i vintermånederne, når vi lukker op til henholdsvis stalden og laden. Har man som os mulighed for at lade dyrene benytte en gammel staldbygning, vil de synes om at kunne gå i læ her. Har man ikke en gammel staldbygning og er der ikke naturlige steder på folden med læ, skygge og et tørt sted at ligge, kan man opføre en lille skurbygning, hvor man lægger lidt halm.

Man skal dog være opmærksom på, at de er utilbøjelige til at gå indendørs, hvis forholdene bliver for trange. Det nytter derfor ikke noget at bygge et lille bitte skur, hvor de kun ligge akurat kan ligge allesammen, så vælger dyrene i stedet at finde andre steder, hvor de kan ligge i flok. På grund af deres horn bryder de sig ikke om at ligge så tæt, som andre racer. Åbningen til skuret må heller ikke være for snæver, så føler de ikke, at der er flugtmulighed. De bedste er at have to døre eller gerne to porte.

Skygge
Med Skotske Højlændere er skyggepladserne meget vigtige. Allerede omkring 15° C begynder de at døje med varmen og søge skygge. Omkring 25° C begynder de at lide af varmestress. Varmestress er kritisk for køernes og tyrens reproduktion. Er der et vandhul på folden kan man være sikker på at de søger ned i det for at komme af med varmen. Det bedste er dog store bøgetræer, der kaster en massiv skygge ind over folden. På varme sommerdage er de bedste liggepladser dem på den bare jord under de store træer.Hvis dyrene ikke har anden skygge end den de er i et skur, så er skal der ikke være strøet med halm i skuret, da de langt foretrækker at ligge på bar og kølig jord frem for halm.

En bigballe halm direkte på jorden, så er der både lidt at spise og et fantastisk dejligt sted at ligge


Badesæsonnen starter tidligt for Skotske Højlændere

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545