Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Vanding

 

Starter man med to eller fire kvier er det en overkommelig opgave at fylde vand op i et kar, men husk på at der kommer som regel frostperioder i januar og februar måned, hvor vand i haveslanger og kar fryser til. Vi vil derfor anbefale, at man forholdsvis hurtigt efter man har anskaffet sig de første dyr får installeret frostfri drikkeinstallationer. Der findes mange forskellige varianter i forskellige størrelser. Vi har to modeller her på gården til vinterbrug. Den ene er en lille kop med 3-4 l vand med en svømmer, som fylder op hver gang der er drukket af den. Koppen er monteret i en højde så små kalve også kan nå.
Der er lagt en varmeledning omkring vandrøret og selve koppen er isoleret, således at den holder sig frostfri hele året. På grund af den relativt lille vandkop er der altid frisk vand.

På folden, hvor vore køer og avlstyr går, har vi en plastbeholder med 75 l vand. Beholderen er dobbeltvægget med to små huller foroven hvor køerne drikker fra. Der behøvede nu kun at været et hul, for Skotske Højlændere drikker ikke to og to. Igen er det hornene der gør at de holder respektafstand. Kun ko og kalv har vi set drikke samtidigt.

Der kan sættes kugler i under meget kolde periode, men det har vi ikke haft brug for endnu. Denne type kræver dog min. 6-8 store dyr for at forbruget bliver stort nok til at holde den frostfri i de koldeste dage. Der samler sig mere skidt i denne beholder end i den lille type, og den lille er lettere at rense, hvorfor vi fortrækker den lille model.

Det kostede lidt at få dem installeret, men er nogle af de penge vi har givet bedst ud.

 

Ofte vil køerne drikke af vand fra pytter og søer. Desværre har de ikke forstand på alt det skidt der er i dette vand. drikker køerne fra jorden husk da altid at behandle mod leverikter med Ivomec, Ecomectin eller Noromectin (afhængigt af hvad der er billigst for tiden)

Køer foretrækker at drikke fra en fri vandoverflade og derfor er det godt med et stort vandtrug om sommeren, så de får rigeligt med vand.


 

Det eneste der duer om vinteren, er frostfri installationer, helst med varme, så vandet aldrig kommer under 5°C.


 

Er det fritstående vand på folden vil køerne altid drikke derfra, men pas på - det medfører næsten altid leverikter 

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545