Forside

Vores Højlandskvæg

Vore avlstyre

Vore avlskøer

Vore kalve

Salg af dyr

Om skotsk Højlandskvæg

Salg af oksekød

Om Nordgaarden

Nordgaardens historie

Udlejningsboliger

Erhvervslejemål

Wrap, hø og halm

 

Wrap
Dyrene er altid meget glade for wrap, så har man mulighed for at ensilere lidt græs eller helsæd vil skotterne foretrække dette foder. Dyrene har beskæftigelse med at æde i meget længere tid, end hvis man fodrer med færdigblandinger eller korn. Det giver derudover de svagere dyr mulighed for at få relativt mere af dagens ration foder end ved fodring med korn og færdige foderblandinger. Man kan give store portioner wrap, så man kun behøver at fodre et par gange om ugen. Der er ingen risiko for at de foræder sig i wrap, så der er mange gode grunde til at vælge wrap som fodermiddel. Som regel er det dog ikke det billigste foder, hvilket ofte gør det uegnet som eneste fodermiddel.


Vi bruger ikke meget hø her på gården, men hø er også et udmærket fodermiddel for Skotske Højlændere, især unge kvier som ikke skal vokse for stærkt. De er beskæftiget i lang tid for at æde sig mætte og kan leve udelukkende af hø. Man kan roligt lade dem æde alt det de kan, hvis de ikke får andet.

Halm
Dyrene bør altid have fri adgang til halm. Halmen er vigtig om vinteren til at give struktur til maven, så de ikke får sur mave. Især hvis man fodrer med proteinrige foderblandinger eller korn. Derudover er det godt som supplement i foråret, når græsset spirer frem. Det nye græs giver altid køerne tynd mave og ved adgang til halm kan køerne tage toppen af problemet. Endelig er halm godt for de svageste dyr, der måske ellers ikke får foder nok.

Vi har forsøgt os med byghalm, hvedehalm, ærtehalm og frøgræshalm af forskellige græstyper. Vi kan konkludere, at der er den største afsætning på byg- og hvedehalm. Og er der udlæg af græs i halmen, så er der tale om kræs for skotske kendere. Det er vigtigt at halmen er frisk gul i fraven og presset lige efter høst og ikke har først har ligget og fået regnvand og er blevet grå i farven. Selv om halmen bliver vendt og tørrer igen inden presning, er det aldrig så godt foder som halm presset samtidig med kornhøst. I bedste fald vil dyrene ikke spise halmen og i værste fald er der svampe, der kan slå dem ihjel.

Wrap er livret nr. 1

 

Frisk wrap er så dejligt, at de i begejstring kan finde på at lægge en madpakke på ryggen til senere fornøjelse


Dyrene bør have adgang til frisk, tørt halm hele året

Ole & Charlotte Skou · Nordgårdshuse 11 · 4100 Ringsted · Tlf. 70 20 77 88 · CVR 10044545